Bygga gran

Myten om att plastgranar inte barrar kan vi avskriva här och nu. Nej då, så farligt är det ju inte, jämfört med en vanlig. Men den sticks minsann när man ska spreta ut alla ‘kvistar’ som legat i ide sedan januari. Men jag älskar vår fina gran! Vi letade som besatta för några jular sedan tills vi hittade den perfekta på Hornbach. Det bästa är att man kan vrida och vända på ‘grenar’ och ‘kvistar’ nästan hur mycket som helst. Man kan få det till en riktig ‘Kalle Anka’-gran om man vill, lite för perfekt i formen så där. Jag har försökt att busa till den lite i år, men jag anar att när jag ska pynta den så kommer jag att pilla lite till, och lite till… här och där… 😉

Och så alla som tappar hakan för att man slänger fram granen i slutet av november… hahaha, det är alltid lika kul! 😀

Minns inte riktigt hur det var hemma. Då hade vi i och för sig alltid en riktig gran, så den går ju inte att ta in och pynta en månad innan direkt, men inte var vi såå traditionsenliga att vi klädde den dagen innan inte. Nej några dagar före var det nog allt i alla fall. Och där hemma brukade vi klä granen i allt som fanns i lådorna från förr. Vilket inkluderade gamla inslagna ‘Käck’ som smällkarameller (som vi gjort på fritids tidigt 80-tal!!) exv. Och de har min syster än idag i granen har jag för mig…! 😉

När jag sen flyttade hemifrån fick jag alltid en minigran att ha i min etta, en riktig alltså. En liten en tror jag att jag hade något år också. Då var det fortfarande ‘heligt’ för mig att ha en RIKTIG gran. Men det var många år sedan jag ändrade mig. I mitten av 90-talet köpte jag mig till och med en vit plastgran, en av de första tror jag. Nu finns det ju alla kulörer om man vill. Min vita klädde jag med lila pynt någon jul också.
På tal om riktiga granar så läste jag för något år sedan även vad de drar med sig in från naturen, och sedan dess kommer det ALDRIG MER in en riktig gran över min tröskel igen iaf. Hua!
Hittade det inte nu, men här kan du lära dig lite om jul/granar om du vill. 🙂

Idag har jag iaf återgått till lite mer ‘traditionellt’ enligt min mening. Det är såklart en grön gran som gäller. Och mest röda och silverfärgade kulor. Och några fina mini-instrument som K haft sedan han var liten, de är jättesöta. Förutom det har jag nu mer också ofta små polkagriskäppar i granen, tycker det är så fint och känns lite gammaldags på något sätt. 🙂
Sen är det ljusslingor och glitter som blir pricken över i:et.

Och varför tar vi fram och klär vår gran så tiiidigt då?

1. Vi har inga barn, så vi behöver inte bry oss det minsta om några traditioner om att klä granen någon dag innan jul.
(Tror jag skulle tänka lite annorlunda om jag hade barn faktiskt.)

2. Tiden går ju såå fort, och att bara ha granen framme i en vecka eller två känns typ meningslöst.

3. Det blir ju så himla himla mysigt med skenet från ljusslingorna och pyntet. Så varför inte njuta av det lite längre?

Så tänker vi. 🙂
Och visst är det skönt att alla får göra som de vill. 🙂

Vad har du i din gran?

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Vi avslutar med årets nygamla ‘Do they know it’s christmas 2014’

 

 

Skriv gärna en kommentar så blir jag superduperglad! =) Jag svarar här i kommentarsfältet så fort jag kan. Tack för att du läser min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s