Sjätte Tunnans Julbord

Som jag skrev igår så var vi ju på julbord på restaurang ‘Sjätte Tunnan’ i Gamla Stan, som för övrigt ligger på Stora Nygatan 43, ca 300 m från t-banan el nåt sånt, mycket nära iaf.

Nu har jag fört över bilderna jag tog under vår härliga julmiddag där. Tyvärr var det rätt mörkt där nere i valven, med nästan bara stearinljus, så det är ingen höjdarkvalitet på dem. 😦 Men bättre än inget. Glömde också fota varmrätten som var 6 tilltagna racks (lamm, hjort och vildsvin), en massa kål (som vi inte åt ngt av 😉 ), samt lite rotmos, pepparsky och älgköttbullar i kantarellgräddsås med lingon.

Men vi tar det från början.
Först fick vi in lite varm glögg, som smakade lite annorlunda men var jättegod!
Sen beställde K en mjöd och jag en vanlig ljus öl. Som jag för övrigt inte ens drack upp på hela middagen då jag blev så mätt, haha!

IMG_20141212_155550

Detta var menyn för kvällen:

20141212_162351 20141212_162503

Första serveringen:

De söta små sillburkarna stod redan på bordet, sedan kom potatis (riktigt varm & fin! Inte som det kan kännas på julbufféer, lite ‘skolmatsalsaktigt’) och ett bräde med böckling, gravlaxsås och några ostar. Och jag fick hela biten Roquefortost alldeles för mig själv… mmmm! SÅ jäkla gott!
Vid servering talade de också alltid om vad allting var.

Av första sittningen var mina favoriter gravad inlagd löksill, tartar av rökt samt gravad lax, det goda knäcket (inget vanligt knäcke, utan sånt där tunt sprödbakat, sjukt gott!) och såklart Roqueforten. 😉 Och jo! Pepparrotsfärskosten var så gudomlig att vi tog in en liten skål till. 😀
Idag när vi var och handlade köpte vi en Cantadou pepparrotsfärskost, som var helt okej, men inte riktigt lika fluffig och supergod. Men helt klart godkänd.
Ingen som sitter inne på ngt gott recept på en sådan?

20141212_162514

Som vanligt började jag bli lite mätt redan efter sillen, haha, men mer skulle ju komma till vårt bord.
Alltså, vilket genidrag av dem (säkert fler som gör så, men det vanligaste är ju ändå buffé och det enda jag varit på tidigare iaf) att köra såhär, med sittande gäster som blir serverade färsk varm mat, än att alla ska stå i köer för allt hela tiden.
Sjukt bra idé!

Andra serveringen då:

Självklart kom de och berättade om allt på brickan när den kom in.
Här fanns en viltpaté som var riktigt god (skumt att jag gillar paté alltså, haha, har inte riktigt förstått det än fastän jag gjort det i många år) med klassisk cumberlandsås. Mums!
Julskinkan var också god. Sen var det en grov senap till, som var helt okej, men lite för osöt för min smak. Men då fanns det en rödbetssallad med äpplen och annat gott i som var supergod som jag la till skinkan, blev jättegott ihop!
Rentartaren var också okej, men hysteriskt salt om du frågar mig. 😉
Sen fegade jag ur på lammrullen. Åt inte heller så mycket av den rimmade fläskklubban, som var lite torr.
Och kalvsyltan åt vi inte av, inget fan av det.

Men bra betyg fick även denna andra servering ändå.

20141212_162629

Tredje serveringen bad vi om att få vänta lite med då vi redan blivit så mätta, haha! De var jättetillmötesgående och vi fick det precis som vi önskade.

När den väl kom in så var det, som jag nämnde i början; 6 tilltagna racks (lamm, hjort och vildsvin), en massa kål (som vi inte åt ngt av 😉 ), samt lite rotmos, pepparsky och älgköttbullar i kantarellgräddsås med lingon.

Här kanske det var tur att jag vår så mätt redan, för det enda jag tyckte var riktigt gott var hjortracksen. Det var lite kul då jag inte tror att jag har ätit det förut. Smakade inte speciellt vilt heller, som vildsvin typ, inte så vilt i smaken alls alltså (enligt mig). K fick dock ett saftigare vildsvinsrack, så han sa att det också var jättegott.
Älgköttbullarna däremot, haha, de hoppade fan i käften! På riktigt alltså, DÄR var det viltsmak som hette duga! Och nej, det är inte riktigt min melodi. Dessutom var de supertorra, så jag njöt av kantarellsåsen och lingonen till hjorten istället. 🙂

Fjärde serveringen var ju en mandelkaka med vinteräpplen och saffranskräm. (Och kaffe och julgodis, men det skulle inte gått ner en bit av något godis då, inte ens för mig, då förstår ni hur mätt jag var! 😉 ) Men då våra kommunikationer är lite få en fredagskväll hem till hoodsen, och vi redan innan varmrätten kände oss mätta, så hade vi kollat in att vi skulle åka med ett tåg som gick strax efter 18. Så vi bad att få med en bit mandelkaka i en doggybag. 😉 Såklart fixade de det!

Det var verkligen supertrevlig och tillmötesgående personal där!
Och liksom igår rekommenderar jag er ett besök där om ni vill gå på ett mysigt och lite annorlunda julbord.
495 kr kostade det, och det är väl ett rätt normalt och helt okej pris för ett julbord (har sett många som är mycket dyrare, som kanske har mer i utbud, men då trots allt är en vanlig buffé), så jag tycker det var ett bra pris för den kvalitén och servicen som man ändå fick.

De hade ju även ett par underhållare (‘gycklare’) som körde lite historia om stället, sjöng, eldslukade, uppmanade till gästerna att sjunga dryckesvisor, försökte få upp feststämningen, som dock var lite halvlåg då vi var där, eftersom vi bokade tid redan kl. 16. 😉 Men jag kan tänka mig att det kan vara kul att gå dit ett gäng på den senare sittningen och sjunga och skåla lite mer. 🙂

Och trots att vi inte åt av exakt allt (gör man någonsin det?) som bjöds så var det helt klart en mysig och GOD kväll.

Tusen tack igen för överraskningen kära K! ♥

‘Sjätte Tunnan’s julbord får helt enkelt:
betyg-5-5 i betyg av Solnakullan. 😀

20141212_175242 IMG_20141212_155159

Och såhär vackert var det när jag vandrade genom stan till ‘Sjätte Tunnan’.
Vilken vacker huvudstad vi har! ♥

IMG_20141212_151338

 

SIGN-17

2 reaktioner på ”Sjätte Tunnans Julbord

 1. Hej Ofelia!
  Det där lät verkligen lugnt o skönt att få sitta till bords. Kanske något att fundera på till nästa jul. Priset var ju helt ok. Pontus saknar Tyrols julbord men ska berätta om detta för honom.
  Idag verkar det som solen tänker skina, så härligt med ljus. Det blir nog en prommis idag, få se om jag får med mig Peter.
  Ha en skön tredje advent//Pia

  • Hello!

   Ja det var så skönt att slippa köerna och det där stora faktiskt. Det var bara 5 bord i det rummet vi satt i, lite skillnad mot jättestora Tyrol. Det blev så mycket mer personligt. 🙂
   Vi kanske kan göra en ny tradition till nästa år och prova det ihop? 🙂

   Kram!

Skriv gärna en kommentar så blir jag superduperglad! =) Jag svarar här i kommentarsfältet så fort jag kan. Tack för att du läser min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s